Najpopularniejsze rodzaje kaw ziarnistych
On 29 kwietnia 2022 by dev4We współczesnym świecie, wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez dobrej jakości, gorącej kawy. Jest to jeden z tych napojów, który pija się nie tylko ze względu na właściwości pobudzające, ale także z uwagi na wyśmienity smak oraz aromat. Obecnie coraz większą popularnością cieszy się kawa ziarnista, która podawana jest nie tylko w kawiarniach, ale towarzyszy prawdziwym smakoszom w domowym zaciszu. Jaką kawę ziarnistą wybrać i jakie są rodzaje kaw ziarnistych? Co warto o nich wiedzieć?
Ziarna kawy rodzaje – jakie są najbardziej popularne?
Kawa ziarnista to ten rodzaj kawy, który najczęściej jest wybierany przez smakoszy tego napoju. Produkowana jest ona z ziaren kawy, które poddawane są następnie procesowi palenia. Na świecie można wyróżnić nawet ponad 500 gatunków kaw, jednak do najbardziej popularnych zalicza się jej trzy rodzaje: kawę Arabikę, Robustę oraz Libericę. Te gatunki kaw ziarnistych różnią się od siebie zarówno smakiem jak i aromatem, dlatego na świecie znajdzie się zarówno tyle samo zwolenników jak i przeciwników tych rodzajów kaw ziarnistych. Więcej informacji o kawach ziarnistych znajduje się na stronie: https://terdeals.com/pl/ranking/180/ranking-top-10-najlepszych-kaw-ziarnistych-i-mielonych.
Rodzaje kaw ziarnistych – Arabica
Najbardziej popularnym oraz rozpowszechnionym gatunkiem kaw ziarnistych jest kawa Arabika. Początkowo jej ziarna były uprawiane tylko i wyłącznie na terenie południowej Arabii, jednak z czasem plantacje rozszerzyły się na terytoria dzisiejszej Ameryki Środkowej, Południowej, Afryki oraz Azji. Do największych producentów Arabiki zaliczyć należy takie kraje jak Brazylia, Kolumbia, Kenia czy Etiopia. Sam kawowiec dający ziarna Arabiki nie stanowi rośliny łatwej w uprawie. W miejscu, w którym rośnie, nie powinno być więcej niż 30 stopni Celsjusza, ważne są też odpowiednie wytyczne co do wysokości upraw w stosunku do poziomu morza.
Ziarna Arabiki łatwo odróżnić, bowiem charakteryzują się one długim i płaskim kształtem, który z jednej strony jest odrobinę wklęsły. Jeśli chodzi o walory smakowe, to właśnie Arabika jest kawą delikatniejszą w smaku, posiada też niewielką zawartość kofeiny.
Poszczególne rodzaje kaw ziarnistych mogą posiadać także swoje podtypy, które będą charakteryzowały się określonymi wariantami smakowymi oraz charakterystycznym dla ich rodzaju aromatem i kolorem. Tak jest w przypadku Arabiki, która w zależności od tego gdzie jest hodowana oraz przetwarzana może dzielić się na kilka dodatkowych rodzajów. Do najważniejszych odmian Arabiki zaliczyć należy:
– moccę, która odznacza się intensywnym posmakiem czekolady i wytwarzana jest przede wszystkim na terenie Etiopii,
– typicę, której uprawy znajdują się głównie na terenie Jamajki. Typica stanowi doskonały rodzaj kawy do mocnego i wyrazistego espresso,
– bourbon, uprawiana m.in. w Brazylii. Ziarna tego typu kawy cechuje delikatna kwasowość oraz orzechowy aromat.
Gatunki kaw ziarnistych – kawa Robusta
Drugim bardzo popularnym rodzajem kaw ziarnistych jest kawa Robusta, której początki wytwarzania znajdują się na terenie Afryki. Obecnie uprawy Robusty można spotkać także w innych częściach świata, szczególnie w strefie międzyzwrotnikowej. Sama uprawa kakaowca Robusty może być położona niżej niż w przypadku Arabiki, bowiem już na poziomie około 200 metrów nad poziomem morza. Kawa ta jest bardziej odporna na choroby i dużo łatwiejsza w uprawie.
Napar z Robusty charakteryzuje się większą zawartością kofeiny (niż w przypadku Arabiki) oraz bardziej charakterystycznym, nierzadko ziemistym i kwaskowatym smakiem. Bardzo często wykorzystywana jest do różnego rodzaju mieszanek kawowych.
Kawa Liberica – czym się charakteryzuje ta odmiana kawy?
Wspominając o odmianach kaw ziarnistych, nie można nie wspomnieć o trzecim najbardziej popularnym rodzaju kawy – kawie Liberice. Plantacje tego gatunku kawy znajdują się przede wszystkim na terenie Afryki, Cejlonu oraz Madagaskaru, a same kakaowce są dość łatwe w uprawie. Liberica zajmuje trzecie miejsce pod względem udziału na światowych rynkach kawy (oscyluje w granicach 2%). Ziarna tej kawy są sporej wielkości oraz odznaczają się dużą twardością.
Liberica w smaku może wydawać się dość ciężka oraz ziemista, jednak także ona ma swoich zwolenników, przede wszystkim z uwagi na delikatny orzechowy posmak. Co ważne, często dodawana jest do mieszanek kawowych, w celu wydobycia jak najlepszego zabarwienia przygotowanych naparów.